Inledning
Lunds BoIS, eller Lunds boll- och idrottssällskap som är det fullständiga namnet, är Lunds äldsta idrottsförening och bildades 1908. Vid denna tid hette föreningen Lunds GIF men när man 1971 gick ihop med Lunds Norra och LUGIS fotbollssektion bildades istället Lunds BoIS.
Alla är lika mycket värda i Lunds BoIS! Målsättningen för Lunds BoIS är så mycket mer än att bara vinna på planen. Vi strävar efter att utveckla våra medlemmar till goda kamrater. Lagkänsla, samhörighet och ödmjukhet är några av de begrepp som vi anser vara viktiga vid våra sammankomster. De allra flesta i föreningen arbetar ideellt.
Lunds BoIS är en stadsdelsförening med upptagningsområden i första hand i norra och västra Lund. Vi erbjuder attraktiva fotbollsaktiviteter där både barn och vuxna kan mötas och ha roligt. Vi ser vår verksamhet i första hand som en social fostran där alla är välkomna att ha roligt på sina villkor och där ingen sållas bort.
Föreningens aktiviteter är förlagda till Gunnesbo Gård och Gunnesbo Idrottsplats (IP). Damseniorerna, Herrseniorerna och alla barn- och ungdomslagen håller till på Gunnesbo Gård medan fotbollsskolan för de allra yngsta är verksam på Gunnesbo IP.
Ungdomsverksamheten
Alla som vill ska få vara med. Det är viktigt att föreningen har en sådan öppenhet och beredskap i sin verksamhet att man alltid kan ta emot barn och ungdomar som vill spela fotboll. Det ska finnas plats både för spelare som vill ”satsa” på fotboll och de som bara vill ”hålla på” med fotboll. Föreningen ska stå för en mix av att alltid göra sitt bästa, ha roligt samt att vinna.
I Lunds BoIS har pojkar och flickor lika bra förutsättningar och vi satsar lika mycket resurser på pojklag och flicklag. De har samma ekonomiska, träningsmässiga och matchmässiga förutsättningar.
SpelarUtbildningsPlan (SUP)
Under 2024 har Lunds BoIS tagit fram en SpelarUtbildningsPlan (SUP) som stöd för våra ledare. SUP:n tar spelformerna som utgångspunkt och ger rekommendationer om vilka färdigheter som ska tränas, och i vilken omfattning, i de olika åldrarna. Träningsövningar för olika tema kan man med fördel hämta från Svenska Fotbollsförbundets övningsportal. Alla som gått den grundläggande tränarutbildningen, SvFF D, har inloggning hit.
Vår grundinställning är FAIR PLAY!
Fotboll ska vara roligt för alla; motståndare, medspelare, tränare, domare och föräldrar, i med och motgång. Vi uppnår detta genom att:
- följa fotbollens regler
- respektera domarens beslut
- uppmana till just spel
- heja på och stötta vårt lag och inte håna motståndarna
- hälsa på varandra före matcherna
- tacka motståndare och domare efter matchen
- arbetar för att hålla fotbollen drogfri
- ha god stil på och utanför planen
Organisation
I varje trupp finns ett antal arbetsuppgifter som måste göras. Det är ofta ett roligt arbete eftersom man jobbar med barn och ungdomar, men det kan ibland bli ganska mycket. Det är därför viktigt att det finns flera ledare så inte alltför stort ansvar läggs på några få personer.
I varje trupp finns tränare, den/de som ansvarar för spelarnas fotbollsutbildning samt för coachning under matcher och lagledare den/de som ansvarar för det administrativa arbetet.
Det behövs också en kioskansvarig som ansvarar för att truppen bemannar Lunds BoIS kiosk vid de tillfällen som tilldelats truppen. Den kioskansvarige ansvarar även för kontakten med klubbens kioskansvarige.
Till bortamatcher behövs föräldrar som ställer upp och kör. Efter varje match måste dessutom matchkläder tvättas. Det är därför lämpligt att varje trupp har både tvättschema och körschema som på ett rättvist sätt fördelar dessa uppgifter mellan truppens föräldrar. Ledare ska inte behöva tvätta eller köra.
Utbildning för Ledare
Lunds BoIS har som mål att alla tränare och lagledare ska vara utbildade. Svenska fotbollsförbundet har tagit fram en tränarutbildning med ett antal kurser på flera nivåer som Skånes FF arrangerar varje år. Varje termin deltar ett stort antal av Lunds BoIS ungdomsledare i Skånes FF:s kurser.
Lunds BoIS mål är att:
- alla ungdomsledare ska ha genomgått Skånes FF:s startkurs ”Tränarutbildning C” och tagit del av föreningens ”barn- och ungdomspolicy”
- minst en av de tränare som fotbollsutbildar barn som är 10 år ska genomgått SFF: s utbildningsnivå ”Tränarutbildning B Ungdom”
- minst en av de tränare som fotbollsutbildar barn som är 16 år ska genomgått SFF: s utbildningsnivå ”Tränarutbildning A Ungdom”
Föreningen ser gärna att även lagledare utbildar sig och går tränarkurser.
Barn- och ungdomsfotboll
Svenska fotbollsförbundet drar en gräns vid 13 år. Upp till 12 år kallas det barnfotboll, från 13 år kallas det ungdomsfotboll.
Träningen skall handla om att utveckla, fostra och utbilda våra spelare. Vi ska planera och arbeta på lång sikt för att nå bra resultat med den individuella talangutvecklingen. Stor vikt lägger vi vid hur spelarna utvecklas som personer och hur de uppträder mot varandra.
Barnfotboll
Det är de vuxna, tränare och föräldrar som har det övergripande ansvaret för att barnen utvecklas som spelare och har roligt.
Spelarna
All utveckling som fotbollsspelare är bra utveckling. Det är därför viktigt att barnen får träna fotboll på ett varierat och allsidigt sätt.
Särskilt fokus skall läggas på bollkontakt och individuell teknikträning.
Laget
Eftersom fotboll är ett lagspel är den sociala delen av alla aktiviteter också viktig. Om barnen ska tycka att fotboll är roligt så måste de uppmuntras till att på ett rimligt sätt hjälpa och stötta varandra, umgås med varandra och ha roligt tillsammans.
Alla skall få spela. Alla spelar lika mycket, ingen toppning. Alla skall ha ansvar och alla skall få prova på olika saker i matcher och matchlika situationer.
Ungdomsfotboll
Förutom det som gäller för barnfotboll kommer ytterligare en del saker in när barnen blir äldre och börjar spela ungdomsfotboll.
Spelarna
Teknikträningen fortsätter och sätts in i allt mer komplexa sammanhang. Spelarna ska utvecklas så att de individuellt kan behandla bollen på alla de sätt som fotbollen kräver. Individuell utveckling skall understödjas.
Ambition på träningar kan belönas allt mer genom ökat ansvar under matcher.
Laget
Allt mer blir laget en enhet och därmed beroende både av spelarnas individuella skicklighet och av deras förmåga att stödja varandra på och utanför planen.
Toppningar skall inte ses som naturliga, framför allt inte i de yngre tonåren. Laget ska istället matchas på ett sådant sätt att alla spelare känner delaktighet och därmed fortsätter att spela fotboll.
Matchning av lag
7-9 år
Det är viktigt att alla spelare får:
- spela lika mycket i matcherna
- turas om att starta matcherna
- spela på olika platser i laget
- turas om att vara lagkapten
10-12 år
Det är viktigt att alla spelare får:
- spela lika mycket i matcherna
- turas om att starta matcherna
- spela på olika platser i laget
- turas om att vara lagkapten
13-14 år
Det är viktigt att alla spelare:
- som är uppsatta på laguppställningen får spela i matchen
- ges möjlighet att spela på olika platser i laget
- får turas om att vara lagkapten
- förstår att träningsflit premieras vid laguttagningar
15-16 år
Det är viktigt att alla spelare:
- uppsatta på laguppställningen får spela i matchen
- ges möjlighet att spela på olika platser i laget
- förstår att träningsflit premieras vid laguttagningar