Bli Medlem i Lunds BOIS 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Lunds BoIS
Lunds Boll och Idrottssällskap

BEVARA SMÖRLYCKAN
2023-12-10 10:45

Igår den 9 december demonstrerade ett antal personer på Smörlyckans idrottsplats mot planerna på nerläggning av idrottsplatsen. Lunds BoIS stöttar kraven på att bevara Smörlyckan och förstår inte att någon över huvud taget kan tänka tanken att förstöra en så viktig mötesplats för Lund. Argumenten som framförs för att det nya sjukhuset måste ligga just på Smörlyckan är så absurda att det är svårt att ta dem på allvar. När man dessutom ställer dem mot en sönderslagen social och kulturell verksamhet och en i dagens samhälle oerhört viktig verksamhet för barn och ungdomars fysiska hälsa blir de än mer absurda.

 

Här följer en text av en av Lunds BoIS ungdomsledare, Henrik Mornani, som deltog i gårdagens demonstration och som vuxit upp med Smörlyckan som en självklar mötesplats.

 

Tomas Klingstedt

Ordförande

Lunds BoIS

Lunds Bois värnar om barn- och ungdomsidrotten i Lund och stödjer kampen om att bevara Smörlyckans IP. Nyligen har region- och kommunpolitiker kommit allt närmre beslutet att Smörlyckan ska tas bort och på platsen ska ett nytt universitetssjukhus byggas. Även om mycket tyvärr pekar åt den riktningen är sista ordet ännu inte sagt. Detta framgick tydligt på Smörlyckan 9/12 när cirka 200 personer samlades för att visa sitt stöd för Smörlyckan. Lunds Bois har tidigare lyft frågan här på hemsidan och klubbens ordförande Tomas Klingstedt tog även upp det på Bois-galan föregående år. Nu är det dags att göra ett nytt krafttag för att visa solidaritet med idrottsföreningarna på Smörlyckan och denna gång har turen kommit till mig.

Mitt namn är Henrik Mornani och jag är tränare för Lunds Bois pojkar födda 2015 och pojkar/flickor födda 2017. Idag är jag aktiv Lunds Bois:are men jag är uppvuxen på Norra Fäladen och har spenderat tusentals timmar på Smörlyckan under min uppväxt. Både som fotbollsspelare i Lunds FF men också tillsammans med kompisgäng på varma sommarkvällar när man inte hade något annat för sig än att spela fotboll. Jag vet av egen erfarenhet vad Smörlyckan betyder och vad Smörlyckan bidrar med till samhället.

Smörlyckan är på många sätt en unik plats. Många idrottsplatser tenderar att hamna i städernas ytterområden, likt vårt eget Gunnesbo Gård IP. Föreningarna blir begränsade till ett mindre upptagningsområde och barnen träffar samma barn på sin fotbollsträning på kvällen som de har träffat under hela sin skoldag. Smörlyckan fungerar annorlunda. På Smörlyckan kommer barn och ungdomar från många olika delar av stan. Barnen från Norra Fäladen, Annehem, Östra Torn, Tuna osv blandas på fotbollsplanerna och bygger broar över stadsdelsgränser och socioekonomiska tillhörigheter. På kvällarna om helgerna uppstår spontanfotboll mellan områdets ungdomar och utbytesstudenter från världens alla hörn. Smörlyckan är en mötesplats som genom sitt läge bidrar med ett mervärde som den inte kan få på samma sätt i stadens ytterkanter.

Till vardags arbetar jag som socionom och träffar många socialt utsatta barn. Jag ser tydligt hur förutsättningarna för våra barn blir allt sämre. Allt färre barn är aktiva i föreningar och den fysiska aktiviteten sjunker för varje år. Den psykiska ohälsan bland barnen ökar lavinartat. Segregation, polarisering och motsättningar mellan olika folkgrupper och samhällsskikt tilltar. Kriminaliteten är alltmer organiserad och gängens våld kryper långt ner i åldrarna. Samhället behöver mötesplatser och idrottsföreningar nu mer än någonsin. Att i detta läge riskera att bli av med Smörlyckan är lite som att dra bort mattan under fötterna. I detta läge behöver vi satsa mer på barn- och ungdomsidrotten – inte försämra våra möjligheter att utföra vårt uppdrag.

Ett barn som regelbundet går på sin fotbollsträning minskar riskerna att hamnat i dåligt psykiskt mående. Ett barn som träffar andra barn utanför sitt eget uppväxtområde överbryggar många fördomar och bygger sociala broar som den annars inte hade kunnat få. Ett barn som utvecklas inom sin idrott står starkare emot faror i tonåren som kan föra hen på fel vägar. Ett barn som finner meningsfullhet och lagkänsla genom sin förening behöver inte finna tillhörighet genom gäng och kriminalitet.

Politiker i Lund och i Region Skåne: ge våra barn i Lund de bästa möjliga förutsättningarna för att bygga sig starka under sin uppväxt så kanske vi kan förebygga en hel del problem längre fram. Fundera en extra vända och tänk på de långsiktiga effekterna av era beslut. Försök att se det ur barnens perspektiv och värdera idrottsföreningarnas uppdrag högre än ni gör i nuläget. Låt Smörlyckan få fortsätta vara en idrottsplats, en mötesplats och en utvecklingsplats för våra barn och unga. Det kommer hela Lund och Skåne att vinna på. Fotboll har spelats på Smörlyckan i snart 100 år, låt det bli minst 100 år till.


Nyhetsarkiv
Gott Nytt 2024!2023-12-31 17:27
BEVARA SMÖRLYCKAN2023-12-10 10:45
BoIS Galan firar 10 år!2023-10-25 17:28
Gräsplanen invigd!2023-06-10 11:26
Invigningsfesten den 3/62023-05-27 08:39
Tack till Euro Finans!2022-11-26 14:36
På gång i lagen...2022-10-26 21:06
På gång i lagen...2022-09-21 23:56
2021-12-31 15:50
 
Sponsor Premium
Sponsor Värde
Materialsponsor
Stöd Lunds Bois via
Sociala Medier